اچ ام آی
HMI در اتوماسیون صنعتی
HMI چیست؟
HMI مخفف عبارت Human Machine Interface است و به معناي واسطه بين انسان و ماشين مي باشد. از آن براي مانيتور كردن و مشاهده پارامترهاي دستگاههاي صنعتي مثل PLC و اينورتر و…. استفاده مي شود. HMIدر واقع يك مانيتور LCD است كه مي توان آن را برنامه ريزي نمود و همچنين به كمك آن مي توان پارامترهاي مختلف را تغييرداد و سيستم را كنترل نمود.
در واقع HMI یک برنامه ی گرافیکی است که در آن کلید ها ، نمایشگر ها ، عقربه ها و …. توسط اشکال گرافیکی ایجاد شده اند ، در این برنامه با انتخاب هر المان گرافیکی ( مثلا کلید ) کد متناظر با آن از طریق پورت ، سخت افزاری که برنامه بر روی آن نصب شده به دستگاه مورد نظر ما ارسال می گردد .
تا مدتی پیش برای امور فوق از كامپیوتر استفاده می شد ولی نرم افزارهای كامپیوتری آسیب پذیر هستندو هر از گاهی دچار ویروس می گردند كه این امر باعث صدور فرامین اشتباه گشته و میلیون ها دلار ضرر اقتصادی برای كمپانی های آمریكایی و اروپایی به همراه داشته است. لذا برای كنترل و مانیتورینگ دستگاه ویژه ای به نام HMI طراحی شد.
HMI ها این توانایی را دارند كه در یك زمان به ۲۵۵ وسیله متصل شوند و پارامترهای آنها را نمایش دهند.

جایگاه HMI در اتوماسیون صنعتی
اتوماسیون صنعتی و تجهیزات اتوماسیونی که با ظهور خود انقلابی در بازار ارئه خدمات صنعتی به پا کردند در تسهیل بسیاری از فرایندهای صنعتی، خصوصاً مانیتورینگ و هدایت فرایندها نقش برجسته ای را ایفا کردند.
با ظهور این تکنولوژی نه تنها فرایندها تسهیل و تسریع گردید، بلکه دقت انجام آنها نیز به طرز مشهودی افزایش یافت و به این ترتیب واحدهای صنعتی توانستند با سپردن بخشی از امور به تجهیزات اتوماسیون صنعتی به بهره وری کار خود بیفزایند.
تجهیزات و نرم افزارهای رابط انسان و ماشین یا HMI ها از جمله مهم ترین دستاوردها در صنعت اتوماسیون صنعتی قلمداد می شوند.
این مجموعه های نرم افزاری و سخت افزاری چنان که پیشتر اشاره گردید وظیفه تبدیل داده های فرایندهای فنی به کدها و علائم قابل تفسیر و خوانش به اپراتورها و مدیران واحدها را دارند.
به جهت تنوع کاربردی این تجهیز، امروز شرکت های اتوماسیون صنعتی در رقابتی شدید به منظور تسخیر بازار این محصول می باشند و در این راستا تلاش ها جهت ابداع روش ها و راهکارهای نوین بمنظور ارتقای HMI ها برای مصرف کنندگان نیز مزایای زیادی به همراه داشته است.
گرچه محصولات HMI امرن (Omron) نام آشناترین تجهیزات در زمینه اتوماسیون صنعتی بوده و این محصولات بازار قابل توجهی در سرتا سر جهان دارند، اما با این وجود شرکت های ژاپنی بخش زیادی از بازار HMI را در تسخیر خود گرفته اند.
شرکت میتسوبیشی (Mitsubishi Electric) با تولید طیف متنوع HMI در حال حاضر وضعیت خوبی به لحاظ جلب رضایت مشتریان داشته است.
فانوک (Fanuc) دیگر واحد صنعتی تولید کننده تجهیزات اتوماسیون صنعتی است که در زمینه تولید تجهیزات رابط انسان ماشین یا HMI دستاوردهای قابل ملاحظه ای داشته است. یاسکاوا(Yaskawa) دیگر شرکت فعال در زمینه تولید تجهیزات اتوماسیون صنعتی است که محصولات آن به وفور در بازار ایران یافت می شود و اغلب مشتریان در خصوص استفاده از تجهیزات HMI این شرکت اظهار رضایت می کنند. شرکت آلمانی زیمنس (Siemens) نیز دیگر واحد صنعتی فعال در زمینه اتوماسیون صنعتی می باشد که در فرایندهای صنعتی پیچیده دارای قابلیت های بسیار قابل ملاحظه ای می باشد.
پیش از این و در مقاله HMI و مزایای آن در خصوص نحوه عملکرد و مزایای آن در مقایسه با ابزارها و تجهیزات سنتی اشاراتی شد. حال و به منظور آشنایی با ابعاد گسترده تر این تجهیز اتوماسیون صنعتی، کاربردها و مزایای آن را در قالب سؤالات و جواب هایی پیگیری می کنیم تا آشنایی بیشتری نسبت به قابلیت های این تجهیز اتوماسیون صنعتی کسب شود:

آيا مي توان HMI را به انواع مختلف PLC وصل كرد؟
بله . قبل از برنامه ريزي كردن HMI مي توان تعيين كرد كدام مارك PLC مثل ,VIGOR DELTA,SEMENS,OMRON و يا…. بايد با آن ارتباط برقرار كند.
مشخصات كلي HMI :
۱- داراي صفحه تاچ اسكرين و LCD نوع TFT در مدل ۱۰ اينچ
۲- ارتباط سريال از طريق دو پورت بصورت همزمان (RS-232,RS-485)
۳- شبيه سازي (سيمولاتور) on-line/off line
۴- پورت USB براي ارسال و دريافت برنامه
۵- امكان ذخيره سازي اطلاعات بصورت record
۶- قابليت slave بودن در يك شبكه مانيتورينگ
۷- داراي ماكرو جهت انجام محاسبات و اعمال منطقي
۸- قابل اتصال به انواع PLC
۹- قابل اتصال به اينورتر، سرو درايو و هر وسيله داراي پورت RS-485
۱۰- قابليت نمايش اطلاعات بصورت منحني يا نمودار
۱۱- توانايي نمايش انيميشن
۱۲- داراي RTC به منظور عملكرد در تاريخ و ساعت معين

یک نظر