theme wordpress
برق صنعتیتست غيرمخرب

کاربردهای بازرسی ترموگرافی (ترموویژن) در مراقبت وضعیت و عیب یابی تجهیزات

بازرسی تجهیزات الکتریکی

ارزیابی حرارتی تجهیزات الکتریکی، از پر استفاده ترین و جذابترین کاربردهای ترموگرافی است.
افزایش دما و تمرکز حرارت بعنوان یکی از نشانه‌های اولیه وضعیت غیرعادی در تجهیزات الکتریکی و وجود محدودیتهای ایمنی و خطرات کار با تجهیزات برقدار از یک طرف و غیر تماسی و غیر مخرب بودن تکنیک بازرسی ترموگرافی از طرف دیگر، باعث شده تا این ابزار ارزشمند، جایگاه ویژه‌ای را در بین ابزارهای پایش وضعیت تجهیزات الکتریکی به خود اختصاص دهد.

 

برخی از مهمترین عیوب حرارتی که در تجهیزات الکتریکی، با استفاده از تکنیک ترموگرافی و بکارگیری دوربین ترموویژن قابل تشخیص‌اند به شرح زیر میباشد:

  • تشخیص شل و ناقص بودن اتصالات
  • تشخیص آنبالانسی یا عدم تعادل جریان سه فاز
  • تشخیص المانهای معیوب
  • و بسیاری کاربردهای دیگر

بدیهی است عدم تشخیص به موقع عیوب حرارتی و اقدام تعمیراتی لازم، حوادث و خسارات جبران ناپذیری مانند آتش سوزی و انفجار تابلوها و ترانسها را در پی خواهد داشت.

تست و بازرسی حرارتی تجهیزات فرآیندی

در بازرسی ترموگرافی، بطور قراردادی و براساس یک تعریف کلی، بخش فرآیند، شامل تجهیزات غیر الکتریکی و غیر دوار میشود. خطوط انتقال سیالات سرد و گرم، مخازن، کوره‌ها، بویلرها و توربین ها، گرم کن‌ها، مبدلهای حرارتی و . . . از جمله تجهیزاتی هستند که در برنامه بازرسی ترموگرافی تجهیزات فرآیندی مورد ارزیابی قرار میگیرند.

عمده‌ترین اهدافی که در بازرسی ترموگرافی (ترموویژن) تجهیزات فرآیندی دنبال میشود، تشخیص تلفات حرارتی و برودتی، تشخیص ضعف و عیوب عایقکاری، تشخیص عوامل موثر بر راندمان حرارتی و بررسی سطح سیالات در داخل مخازن میباشند.

برای مشاهده نمونه هایی از تصاویر حرارتی مرتبط با این بحث، از گالری تصاویر ترموگرافی تصاوير و فيلم هاي زير را مشاهده نماييد.

بازرسی ترموگرافی (تصویر برداری حرارتی) از تجهیزات دوار

تکنیک بازرسی ترموگرافی در ارزیابی وضعیت تجهیزات دوار بعنوان یک ابزار و تکنیک مکمل (در کنار تکنیک آنالیز ارتعاشات، آنالیز صوت و آلتراسونیک و آنالیز روغن) بکار گرفته میشود.
کلیه الکتروموتورها، پمپها، فنها، کمپرسورها، بلوئرها و . . . از مهمترین تجهیزاتی هستند که در برنامه بازرسی تجهیزات دوار مورد ارزیابی ترموویژن قرار میگیرند.

در پایش وضعیت حرارتی تجهیزات دوار، عیوبی مانند ضعف و کمبود روانکاری، مشکلات کوپلینگها، اضافه بار و . . . از جمله عیوب قابل تشخیص میباشند.

برای مشاهده نمونه هایی از تصاویر حرارتی مرتبط با این بحث، از گالری تصاویر ترموگرافی به آدرس زیر بازدید نمایید:


کاربردهای ترموگرافی (ترموویژن) در پروژه‌های QC و R&D

بسیاری از مراحل و فرآیندهای ساخت قطعات و تجهیزات صنعتی، با تغییرات دما همراه است. نرخ تغییرات دما و الگوی حرارتی ایجاد شده بر اثر اختلاف دما در سطوح مورد نظر، میتواند نتایج قابل استنادی از وضعیت حرارتی و انتقال حرارت را ارائه دهد.

بعنوان مثال در صنایع ذوب و ریخته گری، مقادیر دما و پایداری حرارتی در طول فرآیند، پارامتر مهم کلیدی بوده و ارزیابی و کنترل الگوی توزیع حرارت در بخشهای مختلف پروسه، از اهمیت بالایی برخوردار است. با استفاده از تکنولوژی دوربینهای مادون قرمز (ترموویژن)، میتوان الگوی توزیع حرارت و مقادیر دمای بخشهای مختلف پروسه‌های ذوب، ریخته گری، ساخت و . . . را مورد ارزیابی دقیق قرار داد.


کاربردهای ترموگرافی (ترموویژن) در ممیزی انرژی در ساختمانها و پشت بامها

بازرسی ساختمانها از لحاظ حفظ انرژی حرارتی و برودتی، بخصوص در مناطق گرمسیر و سردسیر، از جمله کاربردهای بازرسی ترموگرافی در ممیزی انرژی ساختمانها است. این موضوع در مورد ساختمانهای بزرگ و مناطقی که دارای زمستانها و تابستانهای طولانی تری هستند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از دیگر کاربردهای تکنیک بازرسی ترموگرافی در ساختمانها میتوان به تشخیص وجود میکرو ارگانیسمها بر اثر وجود رطوبت در ساختمانها اشاره نمود.

ترموگرافی پشت بام‌ها نیز با هدف تشخیص نفوذ آب باران و برف به زیر لایه‌های محافظ پشت بام انجام میشود و بجز با تکنیک بازرسی ترموگرافی، با هیچ تکنیک و ابزار دیگری نمیتوان این موارد را بموقع تشخیص داد.

بازرسی ترموگرافی (بازرسی ترموویژن – تصویربرداری حرارتی – گرمانگاری)

تکنیک بازرسی ترموگرافی بعنوان یکی از ابزارهای مفید و توانمند برنامه‌های مراقبت وضعیت و عیب یابی به شمار میرود. شرکت مهندسی فراپایش باختر، ارائه آموزشهای تخصصی وخدمات اجرایی در زمینه ترموگرافی را در دستور کار خود قرار داده است. از جمله ویژگیهای این ابزار ارزشمند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

  • انجام تست در حین کار تجهیزات و بدون نیاز به توقف

فرآیند انجام بازرسی ترموگرافی، بدون ایجاد هرگونه اختلال و آسیب در عملکرد تجهیزات، انجام شده و میتوان وضعیت حرارتی تجهیزات را در شرایط مختلف کاری مورد ارزیابی قرار داد.

  • غیر تماسی بودن

با استفاده از دوربین ترموگرافی، میتوان با دقت و کیفیت بالا و از فاصله ایمن، وضعیت حرارتی تجهیزات را در شرایط مختلف کاری مورد ارزیابی قرار داد. این موضوع در مواردیکه برای نزدیک شدن به تجهیزات، از لحاظ ایمنی با محدودیت مواجه هستیم، اهمیت بالایی دارد.

  • تکرار پذیری

با استفاده از دوربین مادون قرمز (ترموگرافی)، میتوان با دقت و کیفیت بالا و بدون هیچ محدودیتی، فرآیند بازرسی و ارزیابی را تکرار نموده و اطلاعات مورد نیاز را ثبت و ضبط نمود.

  • بلادرنگ یا Real Time بودن

با استفاده از دوربین ترموگرافی، میتوان با دقت و کیفیت بالا، میتوان الگوی حرارتی و مقادیر دمای سطوح تجهیزات در حال کار را مشاهده و ارزیابی نموده و اطلاعات مورد نیاز را ثبت و ضبط نمود.

  • سرعت بالا

تکنیک بازرسی ترموگرافی (ترموویژن)، علاوه بر اینکه در بین تمام ابزارهای سنجش حرارت، دارای بیشترین سرعت است، در بین سایر تکنیکهای مراقبت وضعیت نیز جزو سریعترین ابزارها به شمار میرود.

  • پشتیبانی نرم افزاری

نرم افزارهای آنالیز حرارتی که به همراه دوربینهای ترموگرافی ارائه میشوند، دارای ابزارها و منوهای متنوعی برای آنالیز و تفسیر بیشتر هستند. به کمک این نرم افزارها میتوان، گزارشها و نتایج قابل استنادی از وضعیت حرارتی تجهیزات ارائه نمود.

عیوب قابل تشخیص توسط بازرسی ترموگرافی:

  • اتصالات الکتریکی نامناسب (نقاط داغ و یا قطعی اتصال)
  • شل بودن قطعات و تجهیزات
  • بار بیش از حد
  • خنک‌کاری و روانکاری نامناسب
  • ولتاژ نامناسب
  • کثیف بودن تجهیزات
  • اکسیده شدن اتصالات
  • خوردگی و فرسایش خارجی
  • عدم هم محوری
  • ارتعاشات بیش از حد

 

چهار کاربرد دوربین ترموگرافی در صنایع

۱.شبکه‌های توزیعاین دستگاه جهت تست و عیب‌یابی در شل بودن، خوردگی، نامناسب بودن اتصالات، خرابی و نشتی جریان در سر کابل‌ها، خازن‌های در حال خرابی، برقگیرهای خراب، کلیدهایی که کنتاکت‌های آنها دچار خرابی یا ضعف شده‌اند، نقاط دارای حرارت بیش از حد مجاز، اضافه بارها و سیم‌های در حال پارگی کاربرد دارد.

۲کلیدها، کنتاکتورها و بخصوص کلید فیوزها: کلیدهایی که کنتاکت‌های آنها دچار خرابی می‌باشد، شل بودن تیغه‌های کلید فیوزها، وجود اکسید شدگی، ناتعادلی بار، اضافه بارها، داغی کنتاکت‌ها، داغی کابلشوهای ارتباطی.

۳ترانسفورماتورها: همه عیوب ترانسفورماتورها که با دیدن اختلاف دما قابل نمایش است مانند شل بودن کفشک‌ها، ضعف در اتصالات کابلشوها به بوشینگ‌ها یا کفشک‌ها، بوشینگ‌های داغ شده، نامتعادلی بار فازهای ترانس، رادیاتورهایی که دچار گرفتگی شده‌اند، مشخص نمودن سطح روغن در ترانس.

 

۴. موتورها و ژنراتورها: مورد استفاده این دستگاه در نامتعادلی بار فازها، داغ شدگی زغالها، بوبین‌های اتصال شده، کموتاتورهای معیوب، سایر نقاط داغ موتور و ژنراتور می باشد.

 

منبع: شرکت مهندسی فراپایش باختر

برچسب ها
نمایش بیشتر

سعید افشاری

علاقه شدید اینجانب به طراحی سایت باعث شد شروع به راه اندازی چندسایت نمایم. بعد از دوره لیسانس مشغول به کار در قسمت برق کارخانه فولاد سهند زنجان که افتخار همکاری با مهندسان و تکنسین هایی از کشور چین را داشتم سپس در کارخانه معظم کاغذسازی زنجان مشغول بکار شدم و با مدرنترین تجهیزات برق و ابزاردقیق آشناشدم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن