برق صنعتیفیوزها و کلیدها
انتخاب فیوز بیمتال و کنتاکتور مناسب
فیوز، بیمتال و کنتاکتور برای راهاندازی موتورهای الکتریکی استفاده میشوند. کنتاکتور بهعنوان یک المان راهانداز و فیوز و بی متال بهعنوان دو المان حفاظتی مورد استفاده قرار میگیرند که انتخاب درست هرکدام، علاوه بر افزایش راندمان، هزینههای تعمیر و نگهداری را نیز کاهش میدهد. در این مقاله کاملترین جداول انتخاب بیمتال، فیوز و کنتاکتور مناسب را جمعآوری کردهایم.
سه شیوه متداول راهاندازی موتورهای الکتریکی عبارتاند از:
- راهاندازی بهصورت تکضرب
- راهاندازی ستاره – مثلث
- راهاندازی با درایو و اینورتر
در این مقاله، تمرکز ما روی دو روش اول است.
راهاندازی بهصورت تکضرب یا مستقیم
برای انتخاب مناسب فیوز، بیمتال و کنتاکتور در راهاندازی تکضرب از جدول زیر استفاده کنید. با توجه به ساختمان و نوع سیمپیچی، موتورهای الکتریکی در بازه ولتاژی ۲۲۰ الی ۴۴۰ ولت تولید و در بازار موجود است. برای راحتی این بازه به سه قسمت (۶ستون) تقسیمشده است. برای هر بازه ولتاژی نیز قدرت موتور بهصورت کیلووات و اسب بخار لیست شده است. در سه ستون انتهایی مقادیر فیوز، بیمتال و کنتاکتور قرار دارد.
بهعنوانمثال برای راهاندازی تکضرب یک موتور تکفاز ۲۲۰ ولت با قدرت ۱۰کیلووات (۱۳.۵ اسب بخار)، نیاز به کنتاکتور ۲۵ آمپر، بی متال ۱۸.۵ الی ۲۵ آمپر و یک فیوز موتوری ۴۰ آمپر است.
راهاندازی بهصورت ستاره – مثلث
موتورهای آسنکرون روتور قفسهای را میتوان بهصورت ستاره-مثلث راهاندازی کرد. با توجه به اینکه در اتصال مثلث (اتصال دائم کار موتور) جریان مصرفی موتور از دو کنتاکتور بهصورت موازی عبور میکند، لذا آمپر کنتاکتور و بی متال در جداول زیر نسبت به راهاندازی تکضرب کاهشیافته این است.
بهعنوانمثال برای راهاندازی ستاره-مثلث یک موتور ۳۸۰ولت، ۲۲ کیلووات، ۳۰ اسب بخار، کنتاکتور مورد نیاز ۴۰ آمپر و بی متال در رنج ۲۳ تا ۳۲ آمپر و فیوز مورد نیاز نیز در رنج ۵۰ الی ۶۳ آمپر خواهد بود.
در این آموزش تلاش کردیم تا معتبرترین جداول “انتخاب بیمتال، فیوز و کنتاکتور مناسب” را جمعآوری کنیم. چنانچه شما نیز جدول مناسبی برای اینکار داشتید، لطفا برای ما از طریق کامنت ارسال کنید.